Impozitul pe venitul personal

Muntenegru

Cine este obligat să plătească impozitul pe venitul personal?

Impozitul pe venitul personal

O persoană fizică rezidentă sau nerezidentă care obține venituri impozabile în Muntenegru este plătitor obligatoriu al impozitului pe venitul personal.

Persoană fizică rezidentă înseamnă o persoană fizică care are reședința permanentă pe teritoriul Muntenegrului sau care are centrul intereselor sale de afaceri și de viață acolo sau care rămâne pe teritoriul Muntenegrului mai mult de 183 de zile într-un an fiscal. Un rezident este, de asemenea, o persoană fizică care este detașată în afara Muntenegrului pentru a presta o muncă pentru o persoană fizică sau juridică rezidentă în Muntenegru sau pentru o organizație internațională.

.

Subiectul impozitării unei persoane fizice rezidente este venitul obținut atât în Muntenegru, cât și în afara acestuia.

.

Subiectul impozitării unei persoane fizice nerezidente este venitul pe care aceasta îl obține din activități desfășurate printr-un sediu permanent (loc de desfășurare a activității economice) în Muntenegru.

.

Obiectul impozitării unei persoane fizice nerezidente care nu are un sediu permanent (loc de desfășurare a activității economice) în Muntenegru este venitul pe care această persoană îl obține din onorarii contractuale, dobânzi și chirii pentru bunuri imobile situate în Muntenegru.

.

În cazul în care două sau mai multe persoane fizice obțin venituri în comun, fiecare dintre aceste persoane este impozabilă în funcție de cota de venit obținută de fiecare dintre ele.

.

 

Ce venituri sunt supuse impozitului pe venitul persoanelor fizice?

Impozitul pe venit se plătește pentru veniturile obținute:

veniturile persoanelor fizice,

salariatul din activități independente,

proprietatea și drepturile de proprietate,

capital.

Ce constituie baza de impozitare pentru determinarea impozitului anual pe venitul persoanelor fizice?

.

Baza de impozitare pentru plata impozitului anual pe venitul persoanelor fizice este reprezentată de venitul impozabil minus valoarea pierderilor reportate și a deducerii personale (840 EUR pe an).

.

Venitul impozabil este diferența dintre venit și costurile (cheltuielile) deductibile suportate de contribuabil pentru obținerea și menținerea acestuia.

.

Unui contribuabil care obține venituri din activități proprii i se recunosc costurile la determinarea venitului impozabil (profitului) în cuantumul stabilit în situațiile financiare (în conformitate cu reglementările contabile), cu excepția costurilor pentru care prezenta lege prevede o metodă diferită de determinare.

.

 

Ce este rata de impozitare?

Se utilizează o rată unică (forfetară) de impozitare.

.

Ataxa de impozit pe venitul personal este de 9%.

 

.

Cum se impozitează veniturile din proprietate și drepturile de proprietate?

Veniturile din proprietate și drepturile de proprietate includ:

veniturile obținute din închirierea de bunuri mobile și imobile și veniturile din acordarea pe termen limitat a drepturilor de autor, a drepturilor de proprietate intelectuală și a altor drepturi de proprietate.

.

Baza de impozitare (venitul impozabil) pentru plata impozitului pe venitul din proprietăți și drepturi de proprietate este diferența dintre venitul total obținut din închirierea proprietății respective și costurile totale suportate în legătură cu obținerea acelui venit în anul fiscal respectiv.

.

Costurile aferente proprietății și drepturilor de proprietate includ costurile reale suportate în legătură cu obținerea acelui venit (dacă sunt documentate) sau costurile standard egale cu 40% din venitul obținut din proprietatea și drepturile de proprietate. Pentru veniturile obținute din închirierea camerelor, apartamentelor și caselor de vacanță călătorilor și turiștilor, costul standard este de 50 % din venitul obținut.

.

În cazul veniturilor directe din proprietăți și drepturi de proprietate (în cazul în care o persoană fizică își închiriază proprietatea unei alte persoane fizice), impozitul pe venit se plătește la depunerea declarației fiscale anuale.

.

 

Când se depune declarația anuală de impozit pe venit?

.

O persoană plătitoare de impozit pe venitul personal trebuie să depună o declarație anuală de impozit la autoritatea fiscală competentă (în funcție de locul de reședință) până la sfârșitul anului fiscal pentru calcularea și plata impozitului pe venitul personal.

.

Declarația anuală se depune în formularul GPP-FL până la sfârșitul lunii aprilie a anului în cauză pentru anul precedent.

.

Contribuabilul calculează el însuși impozitul pe venit în declarația anuală prin aplicarea cotei de impozitare (secțiunea 10 din lege) la baza de impozitare (secțiunea 8 din lege) și prin deducerea sumei impozitului plătit în cursul anului din impozitul total calculat.

>.

În cazul în care contribuabilul a plătit mai mult impozit în cursul anului decât este obligat să plătească conform declarației fiscale anuale, impozitul plătit în plus îi va fi rambursat la cererea sa sau va fi creditat ca plată anticipată pentru perioada fiscală următoare.

.

Cine nu este obligat să depună o declarație fiscală anuală?

Persoanele fizice care obțin venituri din:

.

venituri personale (din salariile angajaților) dacă aceste venituri au fost obținute la același angajator în aceeași perioadă contabilă;

venituri din alte activități independente care nu reprezintă activitatea principală a contribuabilului;

.

capital;

venituri din activități independente care sunt impozitate în mod forfetar.

 

.